Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Αγιασμός σχολής χορού

Η σεμνή τελετή έγινε στην Πολιτιστική Στέγη μας την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2007. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των μελών του Συλλόγου και η πολυπληθής παρουσία των Σαρακατσανόπουλων που θα απαρτίσουν τα χορευτικά συγκροτήματά μας.

Φέτος λειτουργούν τα εξής τμήματα:

  • Τ1: για μαθητές μέχρι και 10 χρόνων [αρχάριοι]
  • Τ2: για μαθητές μέχρι 12 χρόνων
  • Τ3: Εφηβικό
  • Τ4: ενηλίκων
  • Τμήμα Παραστάσεων

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Email: sysathra@yahoo.gr



Κιν. Τηλ Προέδρου: 6938943207 Νάκος Γεώργιος

Ο Σύλλογος μας, εδρεύει στην Κομοτηνή από τη σύστασή του (1970) και ως σήμερα συμβάλλει στη διατήρηση της παράδοσης και της συνέχειας, μέσα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, των εθίμων και πολιτισμικών στοιχείων της ορεσίβιας σαρακατσάνικης φυλής. Γι’ αυτό επιδιώκει να είναι πάντα ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των «γερόντων» και των νεότερων γενιών των Σαρακατσάνων που θα καταφέρει να τους εμφυσήσει το ήθος και τα ιδανικά των παλαιότερων.

Ο Μουσειακός Παραδοσιακός Σαρακατσάνικος Οικισμός

Δημιουργήθηκε, στη σημερινή του μορφή, το 1992 από το Σύλλογό μας και βρίσκεται στη διασταύρωση Φαναρίου, επί της Ε.Ο. Κομοτηνής-Ξάνθης, δίπλα στη λίμνη Βιστωνίδα.
Ο Οικισμός αποτελείται από πέντε κονάκια («ορθά καλύβια», κυκλικές κατασκευές) και ένα δασκαλοκάλυβο (ορθογωνικό καλύβι), κατασκευασμένες αποκλειστικά με παραδοσιακό τρόπο και υλικά (ξύλα και καλάμια σίκαλης), σε ιδιόκτητη έκταση 6 στρεμμάτων.
Εδώ, κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, αναβιώνει το έθιμο του Αη-Γιάννη του Κλήδονα και παρίστανται οι τοπικές αρχές, επίσημοι και πλήθος κόσμου που παρακολουθεί μ ενδιαφέρον τα δρώμενα.

Η Πολιστική Στέγη του Συλλόγου


Ο Σύλλογος, από τις 6 Ιουνίου 2006, στεγάζεται σε διατηρητέο ανακαινισμένο κτήριο, επί της οδού Αγ. Γεωργίου 23 στην Κομοτηνή, το οποίο αποτελεί πλέον την Πολιτιστική Στέγη του συλλόγου.
Το κτήριο αγοράστηκε με ενέργειες του συλλόγου, ώστε να διαφυλαχθεί ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και ανακαινίσθηκε με τη φροντίδα του Δήμου Κομοτηνής.

Εδώ στεγάζονται:
α) τα γραφεία του Συλλόγου,
β) λειτουργεί η Σχολή Χορού, όπου τα Σαρακα-τσανόπουλα μαθαίνουν τους παραδοσια-κούς χορούς μας,
γ) δημιουργείται μουσειακός χώρο όπου θα φιλοξενείται έκθεση παραδοσιακής σαρακα-τσάνικης φορεσιάς, ιστορικών στοιχείων και αντικειμένων από την καθημερινή ζωή της ορεσίβιας φυλής μας, καθώς και κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (διαδίκτυο, ιδιαίτερη ιστοσελίδα με την ιστορία και τις δράσεις του συλλόγου), που θα λειτουργήσει ως εργαστήριο ερευνών για κάθε ενδιαφερόμενο (σχολεία, ερευνητές, συλλόγους και άλλους φορείς).
δ) υπάρχει βιβλιοθήκη και αρχείο της ιστορίας του συλλόγου που πολλές φορές, και κατά το παρελθόν, έχει χρησιμοποιηθεί από φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για έρευνα στο μάθημα της Λαογραφίας.
ε) λειτουργεί ιδιαίτερος χώρος όπου πραγματοποιούνται συναντήσεις με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και φίλων του συλλόγου, καθώς και συναντήσεις με άλλα Διοικητικά Συμβούλια άλλων πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής για τον προγραμματισμό κοινών εκδηλώσεων, αλλά και αυθόρμητες εκδηλώσεις στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα σε Σαρακατσάνους να δείξουν τις ικανότητές τους στο χορό, το τραγούδι, στη συγγραφή κ.ά.

17ο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας



Η αντιπροσωπεία των μελών του συλλόγου που συμμετείχαν στο αντάμωμα και αναπαράστησαν τα "Καλογιάννια", πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων.

Καραντίλα-Σλίβεν [8 Ιουλίου 2007]

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Ιστορία Συλλόγου

Ο Σύλλογος μας, εδρεύει στην Κομοτηνή από τη σύστασή του (1970) και ως σήμερα συμβάλλει στη διατήρηση της παράδοσης και της συνέχειας, μέσα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, των εθίμων και πολιτισμικών στοιχείων της ορεσίβιας σαρακατσάνικης φυλής. Γι’ αυτό επιδιώκει να είναι πάντα ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των «γερόντων» και των νεότερων γενιών των Σαρακατσάνων που θα καταφέρει να τους εμφυσήσει το ήθος και τα ιδανικά των παλαιότερων.
Δημιούργησε και συντηρεί με δικά του έξοδα τον Μουσειακό Σαρακατσάνικο Οικισμό, στη διασταύρωση Φαναρίου, όπου κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, αναβιώνει το έθιμο του Αη-Γιάννη του Κλήδονα και παρίστανται οι τοπικές αρχές, επίσημοι και πλήθος κόσμου που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα δρώμενα.
Ο Μουσειακός Σαρακατσάνικος Οικισμός αποτελείται από πέντε κονάκια («ορθά καλύβια», κυκλικές κατασκευές) και ένα δασκαλοκάλυβο (ορθογωνικό καλύβι), κατασκευασμένες αποκλειστικά με παραδοσιακό τρόπο και υλικά (ξύλα και καλάμια σίκαλης), σε ιδιόκτητη έκταση 6 στρεμμάτων.
Σε ετήσια βάση πραγματοποιεί κατά τον μήνα Νοέμβριο βράβευση των αριστούχων Σαρακατσάνων μαθητών και των επιτυχόντων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Συνήθως στην εκδήλωση αναπτύσσεται θέμα από πρόσωπο του χώρου των γραμμάτων ή της πολιτικής ζωής της χώρας, που καλείται να παραστεί στην εκδήλωση.
Λειτουργεί σχολή παραδοσιακών σαρακατσάνικων χορών με τμήματα παίδων, νέων και ενηλίκων. Το χορευτικό του συγκρότημα εκπροσωπεί το σύλλογο σε όλες τις εκδηλώσεις τόσο τοπικά όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ελλάδα (Λευκάδα, Ακόντισμα, Άνθεια κ.ά.) και στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.)
Είναι οργανωτής, εκ περιτροπής, και συμμετέχει στη διοργάνωση του Ανταμώματος των Σαρακατσάνων της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ελατειά Δράμας με μεγάλο κόστος.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων (Π.Ο.Σ.Σ.) και συμμετέχει σε εκδόσεις βιβλίων, εντύπων, μουσικών παραγωγών, καθώς και στη δημιουργία του Ιδρύματος Σαρακατσάνικων Μελετών στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει δε ενεργά, με μέλη του, σε όλα τα ετήσια Πανελλήνια Ανταμώματα στο Περτούλι Τρικάλων, στα Οργανωτικά (ανά διετία) και τα Επιστημονικά (ανά δεκαετία) Συνέδρια και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας.
Ο Σύλλογός μας, από τις 6 Ιουνίου 2006, στεγάζεται σε διατηρητέο ανακαινισμένο κτήριο, επί της οδού Αγ. Γεωργίου 23 στην Κομοτηνή, το οποίο αποτελεί πλέον την Πολιτιστική Στέγη του συλλόγου.
Το κτήριο αγοράστηκε με ενέργειες του συλλόγου, ώστε να διαφυλαχθεί ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και ανακαινίσθηκε με τη φροντίδα του Δήμου Κομοτηνής. Σε αυτό στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μουσειακό χώρο όπου θα φιλοξενείται έκθεση παραδοσιακής σαρακατσάνικης φορεσιάς και αντικειμένων από την καθημερινή ζωή της ορεσίβιας φυλής μας, καθώς και κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (διαδίκτυο, ιδιαίτερη ιστοσελίδα με την ιστορία και τις δράσεις του συλλόγου), που θα λειτουργήσει ως εργαστήριο ερευνών για κάθε ενδιαφερόμενο (σχολεία, ερευνητές, συλλόγους και άλλους φορείς).
Φιλοδοξούμε δε να δημιουργήσουμε δανειστική βιβλιοθήκη και αρχείο της ιστορίας του συλλόγου που πολλές φορές, και κατά το παρελθόν, έχει χρησιμοποιηθεί από φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για έρευνα στο μάθημα της Λαογραφίας.
Επίσης θα δημιουργηθεί ιδιαίτερος χώρος όπου θα πραγματοποιούνται συναντήσεις με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και φίλων του συλλόγου, καθώς και συναντήσεις με άλλα Διοικητικά Συμβούλια άλλων πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής για τον προγραμματισμό κοινών εκδηλώσεων, αλλά και αυθόρμητες εκδηλώσεις στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα σε Σαρακατσάνους να δείξουν τις ικανότητές τους στο χορό, το τραγούδι, στη συγγραφή κ.ά.
Επειδή γνωρίζουμε ότι ζουν ακόμα οι τελευταίες γενιές Σαρακατσάνων που βίωσαν τη σαρακατσάνικο τρόπο ζωής και μπορούν να μας μεταφέρουν και να μας αναπαραστήσουν με αυθεντικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμά μας, σκεφτήκαμε να τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καταγράφοντας με εικόνα, ήχο, κείμενα και συλλογές αντικειμένων ολόκληρη την παράδοσή μας, καλύπτοντας με κάθε λεπτομέρεια όλα τα σημεία της καθημερινής ζωής των Σαρακατσάνων. Έτσι συστήνονται επιτροπές που θα επισκεφθούν τους γεροντότερους που διαθέτουν το χάρισμα της αφήγησης και με γλαφυρό τρόπο θα μας δώσουν στοιχεία των εθίμων και των ηθών της φυλής, πριν φύγουν από τη ζωή οι τελευταίες πηγές της προφορικής παράδοσης.
Αποτελέσματα των πρωτοβουλιών αυτών, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν:
η παραγωγή μουσικού CD με την καταγραφή των τραγουδιών που συνοδεύουν το δρώμενο «Καλογιάννια»,
η συμμετοχή σε έκδοση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης- Έβρου «Παραδοσιακά Ζυμώματα της Θράκης»,
η αναπαράσταση των Καλογιαννίων στο ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσάνων στο Περτούλι Τρικάλων [2006]
η αναπαράσταση των Καλογιαννίων στο ετήσιο Παμβουλγαρικό Αντάμωμα Σαρακατσάνων στην Καραντίλα της Σλίβεν [2007]