Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Αναπαράσταση του "κούρου".

Μία σημαντική παράλληλη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τη ημερίδας για την ανάδειξη και διάσωση του σαρακατσάνικου προβάτου, ήταν η αναπάρασταση του "κούρου" η οποία έγινε στον Μουσειακό Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό που κατασκεύασε και συντηρεί ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης στο Γλυκονέρι Ροδόπης.
Το κούρεμα των προβάτων γινόταν λίγο πριν οι Σαρακατσάνοι αφήσουν τα χειμαδιά για να ανέβουν στα ψηλώματα για να ξεκαλοκαιριάσουν. ΄Ηταν γιορτή, "χαρά" όπως έλεγαν και συμμετείχε ολόκληρο το τσελιγκάτο. Πρωτοστατούσαν οι άντρες και οι γυναίκες βοηθούσαν στο μάζεμα και αποθήκευση του μαλλιού, με το οποίο θα δημιουργούσαν πλήθος μάλλινων υφασμάτων και των εκπληκτικής ομορφιάς σαρακατσάνικων φορεσιών.

Η αναπαράσταση του "κούρου" πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιουνίου 2008 με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το σαρακατσάνικο πρόβατο, που περιλάμβαναν και επίσκεψη στο "τελευταίο" αμιγές κοπάδι που εκτρέφεται από Σαρακατσάνο κτηνοτρόφο τον κ. Νίκο Καζάκο στη Νέα Σάντα Ροδόπης.

Σαρακατσάνικα πρόβατα από το κοπάδι του κ. Καζάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: