Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

''Οι ήρωες του 1940 περιμένουν''


Σε μια όμορφη και συνάμα συγκινητική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης μαζί με την Νομαρχία Ροδόπης και το Δήμο Κομοτηνής στην κατάμεστη αίθουσα του ιδρύματος Παπανικολάου, έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Α' αντιπροέδρου της βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα, ''Οι ήρωες του 1940 περιμένουν'' στις 30 Νοεμβρίου 2008.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθ. Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γ.Γ. Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο Υπερνομάρχης Έβρου-Ροδόπης κ. Γεώργιος Μηνόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών.
Η παρουσίαση έγινε από τον Νομάρχη Ροδόπης κ. Αρη Γιαννακίδη, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Δημήτρη Κοτσάκη και τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Σούρλα. Την συζήτηση συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΔΠΘ κ. Βασίλης Σερμπέζης.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε ο Υποδεκανέας κ. Φαρασόπουλος Σταύρος ετών 99, που πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940.
Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τέκνα αγωνιστών που φονεύθηκαν στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εξέφρασαν την ηθική ικανοποίησή τους στον κ. Σούρλα για το γεγονός ότι η Πατρίδα μας ενδιαφέρθηκε επιτέλους μετά από 68 χρόνια για τους άταφους Ήρωές της.
Ο κ. Σούρλας ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Αλβανίας για τη δημιουργία δύο Στρατιωτικών Νεκροταφείων στην Κλεισούρα και το Βολιαράτη καθώς και ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της χώρας μας απεφάσισε να στηθεί μνημείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων για τους συνολικά 13.936 πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο.
Τέλος σημαντική ήταν και η ανακοίνωση του Νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη, για την πρωτοβουλία της Νομαρχίας για τη δημιουργία μνημείου στην Κομοτηνή με τα ονόματα των πεσόντων
από το Νομό Ροδόπης στο Αλβανικό μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: