Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Κωνσταντίνος Ζιαζιάς

Αναδημοσιέυουμε από το ιστολόγιο του φίλου Γιώργου Κολοβού ''ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ'' το παρακάτω άρθρο του Γιάννη Πιστόλα




Ο κ. Κων/νος Ζιαζιάς νέος Αρχηγός του Γ.Ε.Σ.
Ένας Σαρακατσάνος στην ηγεσία του στρατού

 
Οι Σαρακατσιαναίοι θα πρέπει πέραν της περηφάνειας και της τιμής, που πρέπει, κατά την ταπεινή μου άποψη, να αισθάνονται για την ανέλιξη και ανάδειξη στο ύπατο αξίωμα αυτό ενός Σαρακατσάνου, γεγονός το οποίο αποδεικνύει την ταχύτατη μετεξέλιξη των Σαρακατσιαναίων τα τελευταία 50-60 χρόνια, από "νομάδες-κτηνοτρόφοι..." μετά την εγκατάσταση τους στα χωριά και τις πόλεις της Ελληνικής και όχι μόνον επικράτειας, να τιμήσουν τόσο ο καθένας ατομικά,όσο και μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων (Σύλλογοι, Ομοσπονδίες κ.λ.π.) τον Αρχηγό μας.

Ο Ζιαζιάς Κων/νος του Γεωργίου, είναι Σαρακατσάνος με καταγωγή από την περιοχή της Ελασσόνας και πιο συγκεκριμένα από την Καρυά Ολύμπου, πλήν όμως ο ίδιος γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1955 στην Αυλίδα, όπου μετακινήθηκαν και παρέμειναν οι δικοί του, ως κτηνοτρόφοι.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο τέκνα. Μία κόρη 28 ετών, πτυχιούχο της Φαρμακευτικής Αθηνών και ένα γιό 25 ετών, πτυχιούχο της ΑΣΟΕ του Τμήματος Πληροφορικής.





Οσον αφορά την προσωπική του σταδιοδρομία :

  • Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974 και απεφοίτησε το 1978 με το βαθμό του Ανθυπιλάρχου.
  • Παρακολούθησε το σύνολο των Σχολείων του Στρατού.
  • Υπηρέτησε ως Διοικητής Υπομονάδας και Μονάδας Τεθωρακισμένων.
  • Διετέλεσε Επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ τα έτη 2003 – 2004.
  • Διετέλεσε Επιτελάρχης της ΑΣΔΕΝ τα έτη 2008 – 2009.
  • Διετέλεσε Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων τα έτη 2006 – 2007.
  • Διετέλεσε Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ τα έτη 2007-2008.
  • Διετέλεσε Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Στρατού τα έτη 2009-2010.
  • Διετέλεσε Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ τα έτη 2010-2011.
  • Διετέλεσε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού το έτος 2011.
  • Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.
  • Έχει υπηρετήσει ως Επιτελής στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ως Επιτελής σε Σχηματισμούς.
  • Την 01 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατόπιν απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.
  • Του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται από τον βαθμό του.


Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ  ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού.
Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μου ανατίθενται από σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, διαδεχόμενος τον καταξιωμένο Στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, στον οποίο εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες όλων μας για την πολύτιμη προσφορά του και ταυτόχρονα τις εγκάρδιες ευχές μας για υγεία και ευτυχία.
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μου, υποκλίνομαι με τιμή και ευλάβεια προ των πολεμικών σημαιών του Στρατού μας και αποτίω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ένδοξους και αθάνατους νεκρούς του.
Έχοντας βαθιά επίγνωση της ύψιστης τιμής που μου έγινε, αλλά και των ευθυνών και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή, σας διαβεβαιώνω όλους, ότι θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια, ώστε να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συνεργάτες:
Σε μια εποχή που κινούμαστε ανάμεσα σε φραστικές φιλειρηνικές κορώνες και ωμές διεκδικήσεις του εθνικού μας χώρου, οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγρυπνούμε και να προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Μόνο η ισχύς των δυνάμεων μας, που κτίζεται καθημερινά με πολύ κόπο από τον καθένα μας στα πεδία των ασκήσεων, στους χώρους εργασίας και κυρίως στις καρδιές μας, είναι ικανή να ματαιώσει τις επεκτατικές βλέψεις των επιβουλέων.
Το προσωπικό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κάθε προσπάθειας μας. Κατά συνέπεια πρέπει να αξιοποιούμε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Έλληνα μαχητή που τον καταξίωσαν στην ιστορία του Έθνους.
Θεωρώ ως θέμα τιμής του καθενός μας την ασφάλεια του προσωπικού και του υλικού. Εκεί δεν χωρούν ολιγωρίες και παραλείψεις. Η μάνα του κάθε Στρατιώτη, μας έχει χρεώσει ό,τι πιο αγαπημένο έχει στη ζωή της, το παιδί της, και εμείς οφείλουμε να δείξουμε σεβασμό, αγάπη και αλληλεγγύη.
Ανησυχείτε για το υλικό σας ημέρα και νύχτα, ώστε οι κόποι και οι θυσίες του λαού μας να μην πηγαίνουν χαμένοι.
Ύψιστο καθήκον μας είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό και σε συλλογικό επίπεδο. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει. Πρέπει να δρούμε «Ο ένας σαν εκατό και οι εκατό σαν ένας».
Συντηρείστε το πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μεταξύ σας και καλλιεργείστε τη συνειδητή πειθαρχία, ώστε το έργο σας να είναι ευχάριστο.
Τέλος θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους ότι πάνω απ’ όλα τοποθετώ τον Άνθρωπο και την αξιοπρέπεια. Θέλω να αντιμετωπίζετε όλες τις δύσκολες καταστάσεις με ηθικό, με χαμόγελο και με λεβεντιά.
Με τη βοήθεια του Θεού και τη βεβαιότητα ότι όλοι θα εκτελέσουμε το έργο μας στο ακέραιο σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σας εύχομαι υγεία και δύναμη σε εσάς και στις οικογένειες σας και σας καλώ να αναφωνήσετε
Ζήτω το Έθνος! Ζήτω ο Στρατός!                                               
Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς
Αρχηγός

Περήφανος δηλώνει την Σαρακατσάνικη καταγωγή του σε κάθε ευκαιρία. Συμμετέχει με χαρά και απολαμβάνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τις εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την Σαρακατσάνικη παράδοση.



Ο κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς φέτος στα ΄΄Καλογιάννεια΄΄ με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θράκης (Ν.Ροδόπης) κ. Γεώργιο Νάκο.


Τελευταία, το Καλοκαίρι του 2011 συναντηθήκαμε στην εκδήλωση "ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΕΙΑ" προσκεκλημένοι του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θράκης (Ν.Ροδόπης) στον παραδοσιακό οικισμό του Συλλόγου που βρίσκεται στη διασταύρωση Φαναρίου (Γλυκονέρι Ροδόπης).
Εκτός από  τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ τόσο στον ίδιο όσο και στους δικούς του και τις ευχές να είναι Γερός, να του ευχηθούμε να είναι Καλότυχος, να του χαρίζει ο ΘΕΟΣ Δύναμη, για να αντιμετωπίζει τις κάθε είδους δυσκολίες που θα συναντήσει στην παραπέρα πορεία του. Είθε ο δρόμος του να είναι εύκολος και να του πάνε όλα όπως επιθυμεί".

Με τις θερμότερες ευχές μου για Υγεία , Δύναμη και Καλή Επιτυχία, αισθάνομαι περήφανος,αφενός μεν ως Σαρακατσάνος και αφετέρου  ως πρώην συνάδελφος!
Γιάννης Πιστόλας
Στρατιωτικός ε.α





Δεν υπάρχουν σχόλια: