Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Καλή Στράτα νά'χεις Νέστορα!

Έφυγε σε ηλικία 82 ετών ο Νέστορας Μάτσας. Δημοσιογράφος και συγγραφέας. Με το Συνάφι μας ασχολήθηκε γράφοντας το "Στέγη από Ουρανό. Σαρακατσάνικο Οδοιπορικό" και δημιουργώντας ένα ντοκυμανταίρ.


Ένα οδοιπορικό στο Χρόνο και το Χώρο στην ανθρώπινη καρδιά και τη δίψα της, είναι η "Στέγη από Ουρανό" όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου του. Στον πρόλογο του βιβλίου του γράφει η Αθηνά Ταρσούλη: Το βιβλίο του Νέστορα Μάτσα δεν είναι ούτε μελέτη ούτε λαογραφία. Είναι ένα γλαφυρό "κομμάτι ζωής" κοντά στον σημερινό Σαρακατσάνο, κοντά στον απλό και πρωτόγονο άνθρωπο που μιλάει με τη φύση και τον Θεό.

Πριν μερικά χρόνια τον τίμησε ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας σε μια εξαιρετική εκδήλωση προς τιμήν του.

Απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο:
Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ
Πριν από το οδοιπορικό
.....Να οδοιπορείς και να μην σταματάς.
Ούτε σε τόπους, ούτε σε καρδιές ανθρώπων.
Να μην δένεσαι πουθενά, να μην στέκεσαι πουθενά.
Όσο ανασαίνεις να διψάς.
Όσο διψάς να πορεύεσαι.
Όσο πορεύεσαι ν'ανοίγεις τα μάτια σου και την καρδιά σου
στο ολοένα καινούργιο θάμα που σου φανερώνεται......

Στο παρακάτω βίντεο επιμέλειας Κώστα Λειβαδίτη τα κείμενα είναι βασισμένα στο βιβλίο του Νέστωρα Μάτσα:

Καλή Στράτα νά'χεις Νέστορα!
 
 
Αναδημοσιέυουμε από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Έθνος": 

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΜΑΤΣΑΣ

Πρωτοπόρος του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ

Ο δημοσιογράφος, που καθιέρωσε τα λαογραφικά προγράμματα, έγραψε 35 βιβλία και συγκέντρωσε πλήθος βραβείων για την προσφορά του, «έσβησε» στα 82 του χρόνια

Ο Κάρολος Παπούλιας συγχαίρει τον Νέστορα Μάτσα το 2005 για τον τιμητικό έπαινο που του απονεμήθηκε από τα δημοσιογραφικά βραβεία του Ιδρύματος Μπότση, για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάδειξη του
Ο Κάρολος Παπούλιας συγχαίρει τον Νέστορα Μάτσα το 2005 για τον τιμητικό έπαινο που του απονεμήθηκε από τα δημοσιογραφικά βραβεία του Ιδρύματος Μπότση, για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού
Εφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 82 χρόνων, ο δημοσιογράφος Νέστορας Μάτσας, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Καισαριανής. Ο Νέστορας Μάτσας υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα με ουσιαστική προσφορά τόσο στον χώρο της δημοσιογραφίας όσο και στη λογοτεχνία.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε στο Παρίσι δημοσιογραφία, θέατρο και κινηματογράφο, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Η σχέση του με τη δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1949 από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», με την ιδιότητα του κριτικού κινηματογράφου. Στη συνέχεια εργάστηκε σε μια σειρά από εφημερίδες όπως η «Μεσημβρινή», η «Βραδυνή» και η «Εστία», αλλά και στα περιοδικά «Επίκαιρα» και «Νέα Εστία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολύς κόσμος τον γνωρίζει από τις συνεργασίες του με την ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ (ΕΡΤ). Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια και καθηγητής στα επιμορφωτικά σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ.
Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Μάλιστα, έχει υπογράψει 35 βιβλία από τα οποία πολλά έχουν μεταφραστεί σε πλήθος ξένων γλωσσών, ακόμη και στα κινεζικά και έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις.
Πρώτος καθιέρωσε τα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξε ο εισηγητής στην ελληνική τηλεόραση των λαογραφικών και εθνογραφικών προγραμμάτων. Γύρισε 150 εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία και διακρίσεις.
Για την πλούσια σταδιοδρομία του τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων. Μεταξύ αυτών: Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας, Διεθνή Επαινο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, Βραβείο Πόλεως Αθηνών, Δημοσιογραφικό Βραβείο Ιδρύματος Μπότση κ.ά. Ο Νέστορας Μάτσας υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής ελληνικής δημοσιογραφίας. Η δράση, η σταδιοδρομία και το λογοτεχνικό του έργο αποτελούν ορόσημο στη λαογραφία και στην εθνογραφία της Ελλάδας. Η αναγνώρισή του από την ελληνική, δημοσιογραφική και πνευματική κοινότητα υπήρξε καθολική και το έργο του, όπου παρουσιάστηκε, απέσπασε τη διεθνή αναγνώριση. Οσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν άνθρωπο βαθιά ευγενή, αξιοπρεπή, συναδελφικό, ήπιο, χωρίς ίχνος αυτοπροβολής, έπαρσης ή αλαζονείας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και ο δημοσιογραφικός κόσμος συλλυπείται τους οικείους του και στέλνει τελευταίο χαιρετισμό στον «πανάξιο συνάδελφο, ο οποίος υπήρξε σημείο αναφοράς για την ελληνική δημοσιογραφία». Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στα «Παιδικά Χωριά SOS».
ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
chaimada@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: