Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

ΓΚΟΥΚΒΑΛΑ

Tο Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 10:00 ο Σύλλογός μας παρουσίασε απευθείας με την εκπομπή ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ στην ΕΡΤ τον τρόπο που γινόταν η Βασιλόκλουρα και πως
οι Σαρακατσαναίοι έκαναν την λεγόμενη ΓΚΟΥΚΒΑΛΑ.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι νοικοκυρές στα καλύβια των Σαρακατσάνων ζύμωναν την "Βασιλόκλουρα". Την έβαζαν στο ταψί και την κεντούσαν με πηρούνια, πρώτα τον σταυρό και στη συνέχεια διάφορα σχέδια, αναπαραστάσεις του νομαδικού βίου: "πατ'σιές" (πατήματα, ίχνη ζώων), στάνες. Το ψήσιμο γινόταν στον γάστρο (σιδερένιο σκέπασμα με στάχτη για να κρατά την θερμοκρασία). Μετά τον εκκλησιασμό (όταν ήταν κοντά σε χωριό που είχε εκκλησία) καθόταν γύρω από τη τάβλα (στενόμακρο υφαντό ύφασμα) και ο γηραιότερος αφού πρώτα σταύρωνε την Βασιλόκλουρα, την έκοβε σε κομμάτια. Η νοικοκυρά έπαιρνε τα κομμάτια και τα έτριβε σε μικρές μπουκιές. έβαζε στον πάτο του ταψιού διάφορα σχήματα από χλωρά μικρά κλαδάκια, που συμβόλιζαν το μαντρί, το κοπάδι, τα άλογα, το καλύβι, κ.α. Έλιωνε βούτυρο πρόβειο παραγωγής τους και το έριχνε στο ψωμί που είχε κόψει σε μπουκιές, και μετά το έριχνε στο ταψί που είχε βάλει τα σημάδια. Καθόταν όλοι μαζί γύρω από το ταψί και ο καθένας έτρωγε από το μέρος που καθόταν. Όποιος έβρισκε ένα σημάδι θα ήταν υπεύθυνος να φροντίζει π.χ. το μαντρί, την περιποίηση και βοσκή των αλόγων, το κοπάδι, κ.ά.
Αυτό ακριβώς έκανε μια Σαρακατσάνα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κυρία Πηνελόπη Γούλα, μέλος του Συλλόγου μας και ενώ ήταν πλαισιωμένη από νεαρά κορίτσια ντυμένα με τις παραδοσιακές πολίτικες σαρακατσάνικες φορεσιές.
 μετά το ψήσιμο, την σταύρωναν ι την έκοβαν μικρά κομ

Δεν υπάρχουν σχόλια: