Στις 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή ημερίδα που είχε ως αντικείμενο τη ανάδειξη και διάσωση του Σαρακατσάνικου πρόβατου που κινδυνεύει να εξαφανισθεί και η αξιοποίηση των προϊόντων του.
Η ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), του Μορφωτικού Συλλόγου Θράκης και της επιστημονικής ομάδας, με συντονιστή τον Καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Α. Γεωργούδη, που έχει δραστηριοποιηθεί για τη διατήρηση και βιώσιμη αξιοποίηση του Σαρακατσάνικου πρόβατου.
Το Σαρακατσάνικο πρόβατο ως φυλή που κινδυνεύει από εξαφάνιση προστατεύεται από τα αντίστοιχα μέτρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι λόγοι που οδήγησαν στη δραστική μείωση του πληθυσμού του Σαρακατσάνικου προβάτου ήταν η αστικοποίηση και ανάγκη αυτών που παρέμειναν κτηνοτρόφοι για ζώα με υψηλότερες αποδόσεις.
Το Σαρακατσάνικο πρόβατο είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σαρακατσαναίων και της χώρας μας γενικότερα, που συνεχίζεται και σήμερα.
Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αύριο οι ανάγκες μας μπορεί να μεταβληθούν και έχουμε συμφέρον να διατηρήσουμε το γενετικό υλικό του προβάτου αυτού. Καθώς αλλάζουν οι συνθήκες, όπως συμβαίνει σήμερα με τις υψηλές τιμές των δημητριακών που ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος της εκτροφής στις εντατικές και ημιεντατικές εκμεταλλεύσεις, μεταβάλλονται οι ανάγκες μας και ίσως χρειαστούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προβάτου: την ολιγάρκεια του, την αντοχή του σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος, τη ικανότητα να διανύει μεγάλες αποστάσεις και την ανθεκτικότητα του σε ασθένειες.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας επισημάνθηκε η στήριξη του ΥΑΑΤ, σε προσπ
άθειες που έχουν ως στόχο τη διατήρηση και βιώσιμη αξιοποίηση των ζωικών γενετικών πόρων από τον κ. Γ. Ζαχαρόπουλο, Γενικό Διευθυντή Ζωικής Παραγωγής του ΥΑΑΤ. Επίσης, παρουσιάσθηκε από τον κ. Α. Γεωργούδη, Καθηγητή του ΑΠΘ., το διεθνές πλαίσιο για τη βιώσιμη αξιοποίηση και ανάπτυξη των ζωικών γενετικών πόρων για τα τρόφιμα και τη γεωργία. Ο κ. Μ. Ανυφαντάκης Καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, παρουσίασε το ιστορικό της κατοχύρωσης της φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Δρ. Σ. Μπελιμπασάκη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, πρόβαλε τις δυνατότητες στήριξης και αύξησης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων με τη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων επεξεργασίας του γάλακτος. Το πρώτο μέρος της ημερίδας έκλεισε με την παρουσίαση από τον κ. Κ. Ζέρβα, εκπρόσωπο του ΕΛΟΓ των δράσεων που έχει αναλάβει ο οργανισμός για την προβολή των προϊόντων της προβατοτροφίας.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας περιλάμβανε εισηγήσεις για το Σαρακατσάνικο πρόβατο και τις προτάσεις διατήρησής του. Η εισήγηση του κ. Δ. Βλαχογιάννη, γεωπόνου και μέλους της Διεύθυνσης Σαρακατσάνικων Μελετών, αναφερόταν στους φυσικούς βοσκοτόπους, τη χλωρίδα και διαχείριση από το τσελιγκάτο. Ο υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ. κ. Δ. Δερβίσης, παρουσίασε στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της φυλής, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση από τη Δρ. Χρ. Λίγδα, ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, των συγκεκριμένων δράσεων που έχουν σχεδιασθεί για τη διατήρηση και βιώσιμη αξιοποίηση της φυλής.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας επισημάνθηκε η στήριξη του ΥΑΑΤ, σε προσπ
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας περιλάμβανε εισηγήσεις για το Σαρακατσάνικο πρόβατο και τις προτάσεις διατήρησής του. Η εισήγηση του κ. Δ. Βλαχογιάννη, γεωπόνου και μέλους της Διεύθυνσης Σαρακατσάνικων Μελετών, αναφερόταν στους φυσικούς βοσκοτόπους, τη χλωρίδα και διαχείριση από το τσελιγκάτο. Ο υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ. κ. Δ. Δερβίσης, παρουσίασε στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της φυλής, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση από τη Δρ. Χρ. Λίγδα, ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, των συγκεκριμένων δράσεων που έχουν σχεδιασθεί για τη διατήρηση και βιώσιμη αξιοποίηση της φυλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου