Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Βραβεύσεις Αριστούχων Μαθητών

Αναδημοσιέυουμε από την εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης"

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων βράβευσε 94 διακριθέντες μαθητές
Πολύ μεγάλη προσέλευση γονέων, συγγενών και φίλων
Τους αριστούχους μαθητές, εκείνους που διακρίθηκαν κατά την σχολική περίοδο 2010-2011 και εκείνους που εισήχθησαν σε σχολές της Ανωτάτης Εκπαίδευσης βράβευσε την Τετάρτη ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, σε μια ειδική τελετή, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσουν οι δεκάδες μαθητές, γονείς, συγγενείς και φίλοι, που έδωσαν το «παρών», ενώ την τελετή τίμησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Ζάχος, και ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων Σερρών, κ. Βασίλης Τσαούσης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Η Εκπαίδευση και Αγωγή στους σκηνίτες Σαρακατσάνους» από το Φιλόλογο, κ. Νικόλαο Χατζόπουλο. Ιδιαίτερες ήταν οι στιγμές των απονομών των βραβείων στους 94 συνολικά μαθητές γυμνασίου και λυκείου, στιγμές χαράς, περηφάνιας και συγκίνησης για τους οικείους τους.

Γιώργος Νάκος, Ικανοποίηση για τη συνεχώς αυξανόμενη πρόοδο των Σαρακατσάνων μαθητών

Τη χαρά του για τη συνεχή αύξηση του αριθμού των διακριθέντων μαθητών και για το συνεχή άνοδο του επιπέδου τους εξέφρασε κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, κ. Γιώργος Νάκος, που παράλληλα τους συνεχάρη και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες στα σχολεία τους. Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση γονέων, συγγενών και όχι μόνο στην εκδήλωση, ενώ ευχαρίστησε και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Νίκο Αγγελίδη, για την παραχώρηση της αίθουσας.

Η εκπαίδευση και η αγωγή στους σκηνίτες Σαρακατσάνους, από τον κ. Νικόλαο Χατζόπουλο

Στην ομιλία του ο κ. Χατζόπουλος ανέλυσε τις μεθόδους με τους οποίους γινόταν η εκπαιδευση και η αγωγή στους σκηνίτες Σαρακατσάνους. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η εκπαίδευση δεν ήταν τότε οργανωμένη, αλλά έβγαινε μέσα από την παράδοση και μέσα από την καθημερινότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τα γράμματα-το όσα γράμματα μάθαιναν, όπως σημείωσε-όσο και τις τέχνες, που έπρεπε να γνωρίζουν για να επιβιώσουν. Παράλληλα, στο κομμάτι της αγωγής τον κύριο ρόλο τότε έπαιζε η κοινωνία και η οικογένεια, εν αντιθέσει με το σχολείο, που δεν μπορούσε να προσφέρει αγωγή, όσο κι αν ήταν οργανωμένο.

Κάλεσμα προς τους νέους να ασχοληθούν με τους προγόνους τους και με το Μορφωτικό Σύλλογο

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χατζόπουλος κάλεσε τους μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία των προγόνων τους, τα χαρακτηριστικά και τις άξιες τους. «Όχι με την έννοια ότι είμαστε από κάποιους άλλους καλύτεροι και οι άλλοι ασήμαντοι», διευκρίνισε, «αλλά προκειμένου να ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι είχαμε και τι από αυτά μπορούμε να ξαναβάλουμε στη ζωή μας». Επιπλέον, κάλεσε τους νέους να ασχοληθούν με το Σύλλογο των Σαρακατσάνων, επισημαίνοντας ότι σήμερα «περνούν κρίση όλοι οι σύλλογοι, γιατί οι άνθρωποι έχουν μπει στο καβούκι τους και δε βγαίνουν εύκολα να ασχοληθούν με τα κοινά». «Οι νέοι πρέπει να ασχοληθούν», υπογράμμισε.


Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: