Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Δράσεις του Συλλόγου

1. Εσπερινός Καλογιαννίων 2018


Εσπερινός με αρτοκλασία τελέστηκε το Σάββατο στις 23 Ιουνίου 2018, στις 19:30 στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και βρίσκεται στον Μουσειακό Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, στο Γλυκονέρι Ροδόπης.
Τον Εσπερινό τέλεσε ο Πρεσβύτερος Σταύρος Κολιούσης ιερέας του Ιάσμου και ο ιερέας π. Δημήτρης του Γλυκονερίου. Ιεροψάλτης ο κ. Σπορίκης Παναγιώτης από τον Ίασμο.

Για πρώτη φορά ο Εσπερινός με τ΄ αρτοκλασίας τελέστηκε μέσα σε ένα από τα πέντε καλύβια του Οικισμού, λόγω βροχής, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μεγάλη η συγκίνηση των μεγαλύτερων που τους θύμισε εποχές που σε ιδιαίτερες περιπτώσεις ο ιερέας των κοντινών χωριών τελούσε διάφορες τελετές στα καλύβια, όταν τον καλούσαν στο τσελιγκάτο. Για μας τους νεότερους ήταν μια ιδιαίτερη έκπληξη, αλλά την ζήσαμε με μεγάλη χαρά.
Στην εκδήλωση παρευρέθη μεγάλος αριθμός μελών μας και πιστοί από τα γύρω χωριά. Ήταν τόσος ο κόσμος και δεν χωρούσε μέσα στο καλύβι αλλά παρακολούθησε με ευλάβεια απ΄έξω.

Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου στα μέλη του συλλόγου Ασημένια Κίτσου και Νίκο Μπίκο για την προσφορά άρτων στην αρτοκλασία.

Ο Σύλλογος πρόσφερε γλυκά, πίτες, λουκούμια και νερά τα οποία μοίρασαν μέλη του Δ.Σ. 
Βοήθειά μας και του χρόνου με υγεία.


 2. Καλογιάννια 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 η εκδήλωση "Καλογιάννια 2018". 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναπαράσταση του δρώμενου από τα κορίτσια του χορευτικού, ο χορός ξεκίνησε με πρώτους τους Γερόντους, στη συνέχεια οι έφηβοι και τα μικρότερα παιδιά και να ακολουθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια.
Ακολούθησαν τα χορευτικά συγκροτήματα του εφηβικού και των γερόντων που αναπαράστησαν το δρώμενο. Μετά τα χορευτικά των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Νομού Ξάνθης "Ο Λεπενιώτης", Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων". Εν συνεχεία ακολούθησε γλέντι για όλον τον κόσμο!



Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές:


  • ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, κος.Τσαλικίδης Νικόλαος
  • η εκπρόσωπος Δήμου Κομοτηνής, κα. Μενεσελίδου Σοφία (πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής)
  •  η επικεφαλής της παράταξης "Πολιτική Ανατροπή", του Δήμου Κομοτηνής, κα. Λαφτσή Ελένη
  • ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων & Αλληλεγγύης, κος.Σωτηρακόπουλος Νικόλαος
  • Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κος. Πολιτειάδης Δημήτριος
  • η πολιτευτής της ΝΔ, κα. Ελευθεριάδου Βούλα
Επίσης, παρευρέθησαν:
  • ο πρώην πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ., κος. Λειβαδίτης Κώστας 
  • ο πρόεδρος του Σ. Σ. Ν.Έβρου 
  • αντιπροσωπεία του Σ.Σ.Ν.Ξάνθης
  • Εκπρόσωπος του Μουσείου Σαρακατσαναίων Σερρών, κος. Πιστόλας Ιωάννης
  • εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Φιλιππούπολης  της Βουλγαρίας κος.Petko Georgiev

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως:


  • Τα μέλη που συμμετείχαν στο δρώμενο, τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου μας και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ξάνθης και Συλλόγου Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης "Άγιος Γεώργιο ο Εξ Ιωαννίνων"
  • Τα δραστήρια μέλη και για πολλά χρόνια αρωγοί του Συλλόγου μας,  κ. Λιάπη Κωνσταντίνο και τη σύζυγο του Λιάπη Μόρφω από  Διαλαμπή για το ''ντύσιμο" των καλυβιών.
  • Τους χορηγούς μας:  
  • Καφενείο ΑΣΤΡΑ, Κλειτσιώτης Κων/νος/Εμπόριο Κρεάτων, Καραμπατζάκης Ιωάννης & ΣΙΑ/Κρεοπωλείο, Ποσειδώνιο Παλλάς  και τον λογιστή Τζελέπη Παρ. Απόστολο
  • Τους χορηγούς επικοινωνίας
  • ΕΡΤ Περιφέρεια και τη ΕΡΑ Κομοτηνής, Ράδιο Παρατηρητής της Θράκης και Χρόνος, Ράδιο Παρατηρητής 94,0, και Ράδιο Χρόνος 87,5, το inkomotini 
  • Το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Ξάνθης για την αναμετάδοση του ραδιοφωνικού σποτ από τον Παραδοσιακό FM 103
  • Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους από τα ΜΜΕ του τόπου μας για την προβολή τόσο της εκδήλωσης όσο και όλων των δράσεων του Συλλόγου μας. 
3. Συμμετοχή στο 3ο "Αντάμωμα των Σαντιωτών"στην εκδήλωση της Νέας Σάντας


Ο Σύλλογος συμμετείχε στο 3ο «Αντάμωμα των Σαντιωτών» στην εκδήλωση της Νέας Σάντας το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018. Το χορευτικό του Συλλόγου παρουσίασε τους δικούς μας χορούς, με λεβεντιά και χάρη  εισπράττοντας τα καλύτερα σχόλια και καταχειροκροτήθηκε από όλον τον κόσμο.  Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Στο τέλος οι διοργανωτές δώσανε υπόσχεση να ανταμώσουμε και πάλι του χρόνου και να είμαστε όλοι εκεί.





4. Συμμετοχή στο 37ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Ο Σύλλογός μας το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 συμμετείχε στο 37ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το σύνολο των μελών μας συμμετείχε στην αναβίωση - αναπαράσταση το "Καραβάνι".


Ο Ξανθιώτης, Πρώην Πρόεδρος της ΠΟΣΣ, κος Λειβαδίτης Κώστας με γλαφυρό λόγο έντυσε την αναπαράσταση και με το τραγούδι της κας. Κατερίνα Λιάκου Μπόνια να αντιλαλεί στα βουνά με τα έλατα, ήταν κάτι που ξεσήκωσε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα με τον κόσμο που παρακολουθούσε και, φέτος ήταν κατά πολύ περισσότερος από τις άλλες χρονιές.
Ακολούθησε χορός μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής με τους εξαίρετους τραγουδιστές Κατερίνα Λιάκου-Μπόνια, Βασίλη Σερμπέζη, Σταύρο Μπόνια, Γιώργο Γραβάνη, Δημήτρη Δροσάκη, Ιωάννα Τσαούση, Παναγιώτη Ούτο και Γιώργο Καραχρήστο και στο κλαρίνο τον Δημήτρη Λογοθέτη και τον Βαγγέλη Τσιλιγγίρη και την ορχήστρα του.
Τις πρωινές ώρες γύρω από την φωτιά στο κέντρο στο χοροστάσι, σειρά είχαν τα κλέφτικα τραγούδια, τα επιτραπέζια και τα μοιρολόγια, με τους τραγουδιστές ο ένας να διαδέχεται τον άλλο και ο κόσμος γύρω-γύρω να απολαμβάνει με ανάμεικτα αισθήματα.

Να ευχαριστήσουμε την κα. Νατάσα Λιβεριάδου, Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κομοτηνής για την οικονομική στήριξη για τη συμμετοχή μας στο 37ο Περιφερειακό Αντάμωμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Να είμαστε γεροί και του χρόνου να ανταμώσουμε στον όμορφο αυτός τόπο στο 38ο Περιφερειακό Αντάμωμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

5. Συμμετοχή στο 18ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων στον Λειβαδίτη Ξάνθης.

Τη Παρασκευή 3 Αυγούστου το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου συμμετείχε στο 18ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων στο Λειβαδίτη Ξάνθης.

Για την συμμετοχή του Συλλόγου μας με το χορευτικό του και με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ν.Ξάνθης κος Μπίκος Γεώργιος απένειμε τιμητική πλακέτα. Την πλακέτα παρέλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, κος Νάκος Γεώργιος, και ευχαρίστησε για την τιμή, συνεχάρη για την εξαιρετική προετοιμασία και την πραγματοποίηση του Ανταμώματος, ευχόμενος και του χρόνου να είμαστε όλοι εκεί, γιατί είναι χρέος να στηρίζουμε τα τοπικά και περιφερειακά μας Ανταμώματα. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: